Dalmacija – Dubrovnik

Raj na Zemlji

Zidine se grade kako bi zaštitile blaga, a to posebno vrijedi za Dubrovnik, gdje 1940 metara dugi kameni zid okružuje jedan od

najljepših gradova na svijetu. George Bernard Shaw je to sažeo u jednu rečenicu: „Želite li vidjeti raj na Zemlji, dođite u

Dubrovnik.”

 

Zahvaljujući besprijekornoj srednjovjekovnoj arhitekturi „Biser Jadrana” stoljećima očarava i zavodi vladare i umjetnike. Kako će

nadahnuti vas?

IZA KULISA

Where to go

1
POI image

Lastovsko otočje

U vodama Lastova na svoje će doći profinjeni moreplovci željni čiste prirode, jer do ovih dalekih otoka dolaze samo iskusni nautičari.

2
POI image

Mljet

Smješten na zapadnom dijelu otoka Mljeta, najšumovitijega otoka na Jadranu, park je poznat po dubokim zaljevima, Velikom i Malom jezeru, bujnoj i raznovrsnoj mediteranskoj vegetaciji i bogatim kulturnim nasljeđem kojem pripada i benediktinski samostan iz 12.

3
POI image

Stari grad Dubrovnik

Zahvaljujući jedinstvenoj političkoj i kulturnoj povijesti te svjetski poznatim građevinama, Dubrovnik se nalazi na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine.

4
POI image

Stećci – srednjovjekovni nadgrobni spomenici

Takozvani stećci srednjovjekovni su nadgrobni spomenici, uglavnom isklesani od vapnenca te pravokutnog oblika s ravnim ili šiljastim vrhom, a mogu se pronaći u ležećem i uspravnom položaju.

5
POI image

Arheološki muzej Narona

Povijesno nasljeđe ovog područja najbolje je dočarano u antičkom gradu Naroni, u selu Vid pokraj Metkovića.

6
POI image

Cavtat – stara gradska jezgra

Srednjovjekovni gradić Cavtat kulturno je središte Konavala. Među brojnim važnim kulturnim znamenitostima ističu se Mauzolej obitelji Račić, rodna kuća Vlahe Bukovca, Knežev dvor te utvrda Sokol.

7
POI image

Korčula – grad Marka Pola

Kao povijesno središte istoimenog otoka, grad Korčula jedan je od najbolje očuvanih srednjovjekovnih sredozemnih gradova. Rodno je mjesto Marka Pola, a može se pohvaliti bogatom povijesnom, arhitekturnom i kulturnom baštinom.

9
POI image

Stonske zidine

Ta fortifikacijska cjelina iz 14. stoljeća jedinstvena je po svojoj dužini od 5,5 km i monumentalnosti te obrambenim strukturama i urbanističkim izgledom.

10
POI image

Trsteno

Trsteno je najstariji uređeni renesansni perivoj u Dalmaciji (1502. god), danas jedini arboretum na cijelom obalnom dijelu Hrvatske.

11
POI image

Turisti u berbi mandarina

Dolina Neretve, poznata i kao dolina mandarina, iz godine u godinu ugošćuje sve više turista koji svoj odmor žele aktivno iskoristiti, a što im ljubazni domaćini na području Metkovića, Opuzena, Komina i ostalih tamošnjih mjesta i pružaju.

12
POI image

Vela Luka

Vela Luka je mjesto izuzetno nadarenih likovnih umjetnika i glazbenika, mjesto zanimljive tradicije i bogate kulturne baštine. Tragovi života na ovom području sežu duboko u prošlost, o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi s lokaliteta Vela spila...