Brijuni

Brijuni

Nekoć rezidencija povlaštene političke elite i svjetskog jet seta, skupina otoka Brijuni uz obalu poluotoka Istre pretvorena je u nacionalni park 80-ih godina prošlog stoljeća, a strogo čuvano geološko, arheološko i prirodno blago tek je nakon osamostaljenja Hrvatske postalo dostupno javnosti.

 

Zahvaljujući takvoj sudbini, na ovoj kajakaškoj turi pruža vam se prilika za istraživanje uistinu jedinstvenog mjesta gdje u jednom danu možete na društvenim mrežama objaviti fotografije stope dinosaura, osobnog Cadillaca jednog komunističkog vođe ili pak autohtonog slona iz Indije.

 

Ne postoji bolji način da istražite ovaj nevjerojatan spoj prirode i čovjekova djelovanja, od malenog kajaka koji će vas dovesti i do one najnedostupnije uvalice. Bez obzira na to krećete li od najbliže Pule, koja će vas očarati rimskim amfiteatrom, ili udaljenijeg Rovinja, šarmantnog gradića koji vas mami da se izgubite u mreži srednjovjekovnih uličica, budite sigurni u jedno – ovo je jedna od najzanimljivijih destinacija na Jadranu, ako ne i najzanimljivija.

 

Rovinjska tura pruža priliku otkrivanja jugozapadne obale magične Istre, a prva je postaja park-šuma Zlatni rt, zelena oaza koja osim pješčanih plaža nudi mogućnost sportskog penjanja u bivšem kamenolomu. Garantiramo da će vas očarati ova čarobna šuma, no ne zaboravite se vratiti u kajake i doveslati do prekrasnih Brijuna.

Luka Esenko

Krećete li na turu iz Pule, nekad glavne luke Austro-Ugarske Monarhije, već nakon kratkog veslanja pridružit ćete se rijetkima koji su imali priliku otkriti skrovitu pećinu između strmih litica unutar koje se nalazi jedinstvena plaža, jer budite sigurni da vas turistički brodovi iz Fažane neće odvesti na ovakva mjesta.

S obzirom na to da je kajak najbolji suputnik onima znatiželjnog duha, koji traže nešto više od upijanja sunca na plaži, upustite se u putovanje kroz povijest civilizacije, jer zaista se rijetko na tako malo prostora, a pogotovo otočića, može razgledati toliko različitih povijesnih slojeva. No nakon toliko veslanja preporučujemo odšetati do najboljeg hlada i mjesta za selfie na cijelim Brijunima – masline stare šesnaest stoljeća.

 

A ako vam ni to nije dovoljno, pođite na safari s brojnim egzotičnim vrstama koji uživaju u slobodi ovog veličanstvenog mjesta i poslušajte cvrkut ptica u ornitološkom parku na jednom od jezera pa ćete vrlo brzo shvatiti zašto svi nakon posjeta Brijunima kažu da su posjetili raj na Zemlji.