Dobra

Dobra

Kad bismo u Hrvatskoj birali grad s najboljim izborom za kajaking i rafting, na prvom mjestu zasigurno bi bio Karlovac, predivan utvrđen grad zvjezdastog tlocrta, pod čijim mostovima prolaze čak četiri rijeke. Jedna od njih – Dobra (nemojte da vas ime zavara), s podzemnim i nadzemnim tokovima nepredvidiva i brza, a potpomognuta tisućama litara propuštene vode iz hidroelektrane Gojak, nosi titulu rodnog mjesta raftinga u Hrvatskoj.

Potpuno drugačija od drugih, Dobra će vas dobro prodrmati na svojim valovima i slapovima, ali će vam i otkriti predivne krajolike, obale koje su spojene starim kamenim mostovima, dok će stare mlinice upotpuniti doživljaj nesvakidašnjeg spoja stisnutih kanjona, šumovitih brda i nekad važnih utvrda poput one knezova Frankopana u Ogulinu.

Najčešće rafting počinje upravo kod tog gradića, nakon čega imate na raspolaganju dvadesetak kilometara toka. Koliko je razvijen podzemni sustav ovih krških rijeka najbolje govori podatak od kojeg vam se zavrti u glavi.

 

Naime, kod Đulina ponora, gdje se Dobra obrušava i zapravo nestaje u podzemlju, speleološki je istraženo više od šesnaest tisuća metara podzemnih tunela. Ni ne pomišljajte na istraživanje – za vas su rezervirane nadzemne ljepote, jer nakon ponovnog izranjanja kod mjesta Gojaka Dobra ulazi u duboki kanjon za koji znalci tvrde da je jedan od najljepših na starom kontinentu, ali najbolje je da prosudite sami. Ipak prije konačnog suda poslušajte pjesmu Velikog slapa, gdje se ova rijeka preko sedrenih barijera prelijeva u tisuću slapova, dok cijelu vizuru upotpunjuju obrisi usamljenog i šumovitog brda Klek.

 

Dobra na svojem putu obogaćuje i malene gradiće poput Ogulina ili Novigrada na Dobri, gdje velebni most, najveći u Hrvatskoj sa sto dvadeset metara dužine, nadvisuje njezine obale.

 

Čovjek je uz Dobru, izgradivši mlinice s brojnim ustavama, koristio bistru rijeku da pogoni brojne pilane i mlinove, od kojih su neki i obnovljeni, pa iskoristite nevjerojatan ambijent za okrjepu.

Suživot ljudi s ovom prekrasnom rijekom ipak se najbolje ocrtava kod malenih jezeraca i nekadašnjih ustava, gdje se lokalno stanovništvo opušta uz rijeku pa im se slobodno pridružite i budite Dobri.