Dubrovnik / Elafitski otoci

Dubrovnik / Elafitski otoci

Dubrovnik, svjetski biser kulturne baštine, možda je najbolje doživjeti – s mora. Izbjegnite gužve unutar gradskih zidina i doživite UNESCO-ovu baštinu iz jedne potpuno druge perspektive. Objavite fotografije na društvenim mrežama ravno s morske površine i svi će vam zavidjeti. Raskošna povijest ovog grada utemeljena na slobodi i trgovini pretvorila je Dubrovnik u savršenu kulisu za brojne holivudske produkcije, čime je postao nezaobilazna destinacija za tisuće obožavatelja raznih povijesnih TV serija.

Ono ponajbolje uglavnom ostaje skriveno mnogim turistima, ali je za ljubitelje kajakarenja prava poslastica. Naime, samo pola milje od gradskih zidina nalazi se otok Lokrum, park prirode, bogat prirodnim znamenitostima kao što je botanički vrt s rijetkim biljem, ali i špilja pa čak i slano jezero te pješčane plaže dostupne samo kajacima.

Prije tisuću godina po prvi je put zabilježeno ime ovog otoka, a kroz stoljeća su na njemu obitavali uglavnom benediktinci, o čemu svjedoči sačuvan samostan, ali i utvrda Fort Royal sagrađena u vrijeme francuske vladavine. Legenda kaže da se na otok iskrcao i Rikard Lavljeg Srca, a boravio je tu i gusar Karahosa, dok su najviše traga u krajoliku otoka ostavili Habsburgovci Maksimilijan Ferdinand, Rudolf i legendarna kraljica Sisi, koji su bili i vlasnici cijelog otoka.

 

Ako se pak želite otisnuti na pravu morsku avanturu, otoci iz skupine Elafitskih otoka Lopud, Šipan i Koločep ispred Dubrovnika pružaju nevjerojatan spoj bogate povijesti, netaknute prirode i autohtonoga otočkog spokoja za vaše istinske trenutke odmora. Mogućnost transfera do otoka Lopuda te obilazak svih triju otoka u jednom danu idealna je kombinacija za avanturiste bez mnogo vremena na raspolaganju, no mnoge agencije nude i višednevne obilaske ovih otoka, a s obzirom na male udaljenosti, ture nisu prezahtjevne.

 

S obzirom na to da su Elafitski otoci bili ladanjske rezidencije dubrovačke vlastele, svaki od njih obiluje prekrasnom arhitekturom, jedinstvenim ljetnikovcima, brojnim crkvama i palačama te prirodom koja na svakom otoku nudi nešto drugačije i zove da je istražite, no o čemu je točno riječ morat ćete sami saznati na jednoj od najljepših kajakaških tura na Jadranu.