Korčula

Korčula

Legenda kaže kako je svjetski putnik Marko Polo baš u bitci ispred grada Korčule zarobljen i odveden u ropstvo, gdje je napisao knjigu koja će inspirirati mnoge generacije putnika i avanturista. Upravo je on i danas među glavnim krivcima što ljudi posjećuju ovaj južnodalmatinski otok i ostaju oduševljeni zatečenim. Stoga probudite u sebi istraživača i uvjerite se sami u čudesne prirodne formacije, brojne uvale i špilje, pješčane plaže te bogatu gastronomsko-enološku kartu koju nudi ovaj još uvijek neistražen biser južnog Jadrana na jednom od najljepših kajakaških izleta južnog Jadrana.

 

Grad Korčula po mnogima je umanjena i stoga slađa verzija Dubrovnika, koja skriva neočekivane senzacije. Zbog razasutih otočića ispred samog grada, u jednom kajakaškom izletu moguće je obići antički kamenolom na Vrniku, osjetiti mir skriven iza zidina samostana na Badiji, a potom doveslati do vrhunskih tradicionalnih jela i kušati jedinstvene lokalne sorte vina u jednom od restorana tik uz more.

 

Upravo ta kombinacija prekrasnih vizura morskog plavetnila i jedinstvene scenografije utvrđenog grada podignutog na samim stijenama uz more ispunit će vas jedinstvenim osjećajem.

Aleksandar Gospić

Sjeverna strana otoka s polazištem iz Vele Luke pruža zanimljivu i pomalo romantičnu turu na obližnji otočić Ošjak, koji zovu i otokom ljubavi, dok do krajnje točke ture, otočića Proizda, treba dobro zaveslati.

No nagrada u vidu nevjerojatnih plaža s pogledom prema Hvaru i ostatku Jadrana pomoći će vam da zaboravite na vrijeme provedeno veslajući. Južna strana otoka pak nudi pozivnicu onim kajakašima spremnima na zaveslaj više, ali koji će stoga moći uživati veslajući pokraj litica i strmih padina ukrašenih suhozidnim terasama s nasadima autohtonih sorti vinove loze pošipa i grka.

 

Kao svojevrsni dalmatinski brend, izležavanje u hladovini na pješčanim plažama poput one u Pupnatskoj luci neizostavno je nakon cjelodnevnog kajakinga i garancija da će te napuniti vlastite baterije stopostotnim prirodnim užitkom. To su samo neke od razglednica s Korčule kojima ćete se u mislima iznova vraćati ili ih jednim klikom pozvati iz memorije pametnog telefona za instant-raspoloženje.