Kornati / Telašćica

Kornati / Telašćica

Brojka od 89 otoka i otočića na 220 kvadratnih kilometara možda vam ne otkriva mnogo o ljepoti arhipelaga Kornata, no iznimnu bioraznolikost ovog nacionalnog parka nemoguće je izraziti i riječima. Bogatstvo ovih rasutih bisera po morskoj pučini nije samo geološkog porijekla nego je nastalo upravo kroz suživot čovjeka i netaknute prirode na ovim nedostupnim i škrtim terenima.

 

S obzirom na to da se Kornatima može prići samo s mora, jedina brodska veza vodi do mjesta Sali na Dugom otoku. Najbolje je mjesto za početak kajakaške ture u Parku prirode Telašćica, najvećoj prirodnoj luci na Jadranu okruženoj s trinaest otočića koji su dom mnogim zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama, a slano i ljekovito jezero u neposrednoj blizini morske obale jedinstvena je atrakcija na Jadranu.

Ako ste spremni na višednevno veslanje, možete angažirati neku od agencija s okolnih otoka jer ćete tako najbolje uspjeti uhvatiti genius loci Kornata.

Luka Tambača

Blizina obale, ali odsutnost civilizacije, neutabani putovi i život koji prati ritam prirode i usklađen je s njime Kornate čine impresivnim krajolikom koji će nahraniti vaš duh, a nadaleko poznati domaćini s lokalnom uzgojenim namirnicama i autohtonim receptima nahranit će i vaše umorno tijelo nakon napornog dana.

Možete posjetiti i mala ribarska naselja koja datiraju iz antike te kule i crkve srednjeg vijeka, jer ovdje kamen kao nigdje drugdje ispisuje povijest naroda koji su živjeli na ovom škrtom području.

 

Stoga pripremite sva svoja osjetila na nove senzacije, jer slijedi veslanje kajakom uz strme litice koje se iz dubokog kristalnog plavetnila dižu iznad mora poput kakvoga kamenog nebodera ili nepregledne pašnjake ograđene s više od tristo kilometara suhozida, a usred njih malene oaze maslina koje tu rastu stoljećima. Prilaz impresivnim liticama rezerviran je samo za kajakaše, a onda slijedi jedinstveno slobodno penjanje iz mora i nagrada za najspretnije – istinski cliff jumping. Takvu se uspomenu ne može kupiti nijednom svjetskom valutom. Zamislite tek ostatak plaža i destinacija za snorkeling rasutih po otočićima i bit će vam jasno zašto ova tura prije svega hrani duh.

Antun Cerovečki

Premda je većina toga dostupna s mora, za istinski doživljaj poželjno se popeti na jedan od vrhova i sagledati svu ljepotu i dramatiku Kornata, najrazvedenijeg arhipelaga Sredozemlja.