Mrežnica

Mrežnica

Zaboravite na svjetski poznate slapove Niagare, jer Hrvatska ima skrivenu atrakciju, manju, ali ljepšu i skrovitiju – slapove rijeke Mrežnice. Stalne izmjene sedrenih slapova i jezera stisnutih između zelenih obala oduševit će vas dinamičnošću, ali ne žurite se, nego nađite mjesto za piknik i kupanje te uživajte u predivnom krškom krajoliku. Otprilike ista udaljenost dijeli vas od velikih gradova Rijeke i Karlovca, što predstavlja idealni day escape od užurbanosti velikih gradova. Premda je prvih desetak kilometara Mrežnice nedostupno, ubrzo nakon toga redaju se prvi od gotovo stotinu slapova ove rijeke, koji formiraju predivne sedrene barijere, ali i poseban ekosustav gdje su dom našle neke zaštićene biljke i životinje.

Raftrek travel d.o.o.

U gornjem dijelu Mrežnica kao da je na jednom mjestu stisnula svu svoju draž, jer uske klisure iznad rijeke otimaju svjetlost smaragdnoj rijeci, a Mrežnica sve više raste u svojoj neobičnoj ljepoti, jer na samo nekoliko kilometara preko sedrenih naslaga otkriva se na najspektakularniji način s više od dvadeset i pet slapova.

Aleksandar Gospić

Ne zadržavajte dah, nego uživajte cijelim plućima i pustite da vas blagoslove milijuni kapljica, jer ono što Mrežnica pruža rijetki je dar ovog planeta. Nakon toga rijeka se širi, kao da je priroda odlučila da treba predah, a za zaljubljenike u njezine smaragdne vode stvara livade okružene stablima hrasta, vrba i joha, idealne za piknike.

Prihvatite li u potpunosti izazov ove rijeke, svakako potražite agencije koje nude višednevne ture na rijeci, jer na stotinjak kilometara njezina toka naići ćete na mnoštvo čuda, bilo da ste na trekingu bilo s kajakom, netaknuta ljepota prati vas na svakom koraku ili, bolje rečeno, na svakom zaveslaju. Kako rijeka otječe i bliži se ušću u Koranu, nad Mrežnicom se umjesto stabala nadvisuju mostovi, a na obalama se počinju pojavljivati mlinice, od kojih su neke obnovljene pa ćete u njima pronaći osvježenje i malo vremena da prebrojite sve doživljaje s ove krške ljepotice.

 

Odlučite li se na posjet Mrežnici u jesensko doba, ne očajavajte zbog kupanja, jer bit ćete nagrađeni obiljem pastelnih boja i neviđenog mira, dok će zima svoje oštro lice pokazati u ledom okovanim snježno bijelim obalama i zaleđenim slapovima, a vi ćete jedva čekati da se snijeg otopi te da se možete vratiti u čarobnu atmosferu Mrežnice.