Novigradsko more

Novigradsko more

Malo će vas turističkih brošura pozivati na turu Novigradskim morem, jer susjedni kanjon rijeke Zrmanje mnogo je razvikanija destinacija, no možda je baš zbog toga ova kajakaška tura izvan utabanih turističkih trasa iznenađenje koje ste čekali. Premda ga nazivaju morem, ovaj veliki zaljev zapravo je nevjerojatno bogato i raznoliko područje s miješanom slanom i slatkom vodom, okružen ušćem Zrmanje te još dvama morima – Karinskim i Jadranskim.

 

Na južnim obalama ovog zaljeva smjestio se slikoviti gradić Novigrad, odakle uglavnom kreću ture prema ušću gotovo sedamdeset kilometara duge Zrmanje i nude jednodnevno iskustvo ovog neobičnog sraza geološke, biološke i klimatske zasebnosti. Potpuno zaštićeni zaljev prilika je i najmlađima da u kajaku dožive bogatstvo flore i faune, ali i neka od najdramatičnijih djela prirode na ovom području i istraže to na najbolji mogući način – veslanjem na površini ovog fenomena. U smjeru istok – zapad može se veslati punih jedanaest kilometara, dok je najveća širina pet kilometara, a dubine u više od pola zaljeva ne prelaze dvadeset metara, stoga slobodno zaronite i istražite ovo neobično stanište. Močvarno i muljevito dno dom je mnogim vrstama, a posebnost su male močvarne uvale u kojima mir traže mnoge ptice, stoga u tišini uživajte u njihovu letu.

Ivo Biočina

Rijeka Zrmanja zaslužna je za većinu života u Novigradskom moru i unatoč velikom prilivu vode, veslanje kroz njezin klanac prava je uživancija, jer dok prolazite ispod strmih litica izbrazdanih još tijekom ledenog doba, postajete svjesni količine vremena potrebnih priroda da iskleše ovakve veličanstvene skulpture.

Veslajući prema Novskom ždrilu kristalno čistim morem ulazi se u kanjon čije strme litice pružaju nevjerojatno dramatične prizore, među kojima je i Maslenički most, divljenja vrijedna kreacija kojom je čovjek ukrotio ove litice. Osim kajakarenja, na ovoj nezahtjevnoj turi bit ćete u prilici skakati s litica, roniti, a pripremite se čak i na susret s dupinima koji ovdje nisu rijetkost. Po povratku u Novigrad iskoristite priliku i razgledajte ovaj romantičan gradić izgrađen na temeljima srednjovjekovne tvrđave i ne zaboravite kušati jegulje kao najpoznatiji lokalni gastronomski specijalitet.