Una / Lonjsko Polje

Una / Lonjsko Polje

Stara izreka kaže da sve ima svoje lice i naličje, no rijeka Una, bez obzira na to s koje se strane gleda, ima dva jednaka, i to predivna lica. Sa svojih dvjestotinjak kilometara duljine, jedinstvena rijeka na ovim prostorima vješto vijuga između državne granice Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao da upozorava da se prirodi nikako ne mogu nametnuti ljudske granice. Sigurno ste shvatili, posve je svejedno hoćete li na kajaking Unom krenuti iz Bosne ili s hrvatske strane, jer pred vama su sati nedirnute ljepote, divljih brzaca i sedrenih slapova pred kojima će i najhrabriji ustuknuti.

Hrvatska Kostajnica
Bojan Haron Markičević
Hrvatska Kostajnica

Kanite li prije kajakinga eventualno na hiking do njezina izvora, nećete vjerovati da ova u nekim dijelovima divlja rijeka izvire iz malenog i mirnog jezerca podno planine Čemernice, i to iz neslućene dubine od 248 metara. Tajni pritoci krškog podzemlja koji prate Unu i pune je vodom ipak ostaju skriveni ispod predivnih stabala hrasta, johe i bukve, a nakon što sedrene barijere zamijene riječna polja, Una posve polako teče, dok pod površinom buja život. Iako postoji više opcija, najzanimljiviji je spust od Štrbačkog buka do Lohova, no zbog zahtjevnosti djecu i starije ostavite kod kuće. Vi se zato prepustite adrenalinskom veslanju petmetarskim toboganom na slapovima, kroz možda i najljepši dio toka, koji je zaštićen kao nacionalni park susjedne države.

 

Upravo su nedostupni kanjoni onemogućili veći utjecaj čovjeka na izvorni krajolik Une, stoga možete uživati i u mirnijim dijelovima ove rijeke na turi oko sela Grmuše, na koju ipak možete povesti i djecu. Una na tom dijelu polagano protječe kroz povijesni gradić Bihać, a o važnosti ove rijeke kao bojnom polju između kršćanstva i osmanskog carstva progovara kula Ostrožac ili kaštel Gvozdansko pokraj gradića Dvora. Ne propustite gostoprimstvo lokalnog stanovništva i kušajte jedinstvene okuse i tradicionalna pića zdravice ovog kraja, posebno u restoranima iz kojih se pruža pogled na romantične vodenice.

Zoran Jelača

Svoju avanturu na Uni slobodno u tišini nastavite parkom prirode Lonjsko polje, gdje divlje brzace možete zamijeniti laganim veslanjem kanuom ili laganom vožnjom biciklom, očarati sebe i društvo jedinstvenom posavskom kulturom, gdje je najvažnije dobro jesti i uživati u životu – baš onakvom kakav kroji Una od svojeg jedinstvenog izvora do prepuštanja velikoj i moćnoj Savi.