Vis / Biševo

Vis / Biševo

Zbog njegova položaja, nigdje se povijest nije više ispreplitala nego na otoku Visu i nigdje na Jadranu ne postoji toliko iznijansirano i bogato prirodno i kulturno carstvo. Do kraja 20. stoljeća otok je bio zatvoren za turiste, a njegovo otvaranje dogodilo se postupno, pri čemu je izvorni izgled ostao najautentičniji na Jadranu. Stoga Vis nudi jedinstvene okuse i mirise, a posebice vizure, bez obzira na to je li riječ o naseljima bogatima tradicijskom arhitekturom, mreži skrivenih vojnih tunela iz prošlog stoljeća ili nevjerojatnom plavetnilu koje okružuje samo pučinske otoke.

No to je tek „predjelo” za ono što pruža akvatorij ovog otoka, i to na kajakarenju, dostupno svakome. Za poludnevnu turu koja je prikladna i za djecu od 12 godina dovoljno se zaputiti sit on top kajacima iz uvale Rukavac prema svjetski poznatoj plaži Stiniva.

Prilazak dvjema liticama sam je po sebi doživljaj, a jednom kad se svlada ulaz, otkriva se rajska plaža nastala kao posljedica urušavanja krova nekadašnje pećine, koja redovno obitava na top-listama deset najljepših plaža na svijetu.

 

Za one najhrabrije spomenute su litice idealne za skakanje u duboko plavetnilo i pravi magnet za lajkove na društvenim mrežama. A kao da Stiniva nije sama po sebi dovoljna, u sljedeću atrakciju – Zelenu špilju na obližnjem otočiću može se doslovno uveslati, ali i roniti u nevjerojatnom ambijentu.

 

Jedino što može premašiti ljepotu već spomenutih lokacija jest Modra špilja na Biševu, otočiću četiri milje udaljenom od grada Komiže. Savršeno je odredište za kajakašku turu, jer osim špilje koja je svjetsku slavu stekla zbog modre svjetlosti koja dolazi iz podmorja, otok je idealne veličine za obilazak kajakom, a osim pješčane plaže Porat, na ruti se nalazi i pećina u kojoj je nekoć obitavala sredozemna medvjedica. Iako je nećete više sresti, u unutrašnjosti se krije mala plaža nekad dostupna samo ovoj rijetkoj životinji. Za bliske se susrete ipak ne morate brinuti jer viški akvatorij poznat je po dupinima.

 

A kad ste već na Biševu, nikako ne propustite nazdraviti sretnim trenucima autohtonim vinom – biševskim plavcem, koji će dugo zadržati okus avanture na vašim nepcima, a uspomene će s vremenom bivati još ljepše, baš poput dozrelog vina.