Damir Bakarić

Europske destinacije

izvrsnosti

Europske destinacije izvrsnosti u Hrvatskoj (EDEN)

Otkrijte skrivena blaga Europe - slogan je pod kojim je Europska komisija još 2006. pokrenula projekt Europske destinacije izvrsnosti - EDEN. Od tog trenutka iz godine u godinu širi se mreža najljepših destinacija održivog turizma. Svaki put pod novom temom otkrivaju se nova odredišta, prave male turističke oaze posebnih oblika turizma na već zasićenom turističkom tržištu Europe. 

 

Iako u trenutku pokretanja projekta Hrvatska nije bila članica Europske unije dobila je pravo sudjelovanja, a ulaskom u Europsku uniju i pravo na potporu. Svake godine Hrvatska turistička zajednica sa sustavom lokalnih turističkih zajednica i u suradnji s Ministarstvom turizma provodi natječaj te bira pobjednika i četiri finalista. Pobjednička destinacija, nositeljica titule EDEN, promovira se na službenim stranicama Europske komisije i Hrvatske turističke zajednice te se zajedno s finalistima kao primjer dobre prakse predstavlja na europskoj razini. U skladu s ciljem EDEN-a biraju se netradicionalna i manje razvijena odredišta, koja ponudu temelje na održivom i cjelogodišnjem turizmu. 

 

Ruralni turizam, Turizam i lokalna nematerijalna baština, Turizam i zaštićena područja, Turizam uz vode, Turizam i prenamjena fizičkih lokaliteta, Pristupačni turizam, Turizam i lokalna gastronomija, Kulturni turizam - teme su koje su u Hrvatsko do danas dale osam Europskih destinacija izvrsnosti i 32 finalista. 

 

logo co funded

 

Nacionalni pobjednici u izboru Europske destinacije izvrsnosti

Finalisti projekta EDEN za godinu 2016./2017.

Pet destinacija koje pružaju emociju i doživljaj

U trendu su hrabri, kreativni, suvremeni i inovativni modeli upravljanja kulturnom baštinom. Turisti su u potrazi za novim doživljajima, iskustvima i znanjem. To znaju hrvatska odredišta koja su ušla u finalni izbor Europske destinacije izvrsnosti – EDEN 2016./2017. na temu „Kulturni turizam“. U skladu s ciljem i ovogodišnjom temom EDEN-a, riječ je o netradicionalnim turističkim destinacijama s turističkom ponudom temeljenom na materijalnoj kulturnoj baštini, čime se razvija destinacija i potiče cjelogodišnji turizam. Svih pet hrvatskih odredišta – pobjednik i četiri finalista, pridružili su se  europskoj mreži destinacija koje promoviraju održive oblike turizma.


Titula Europske destinacije izvrsnosti pripala je Vukovaru–Vučedolu–Iloku, odredištu u kojem su se tijekom povijesti smjenjivali narodi i kulture ostavljajući dubok trag na prostoru slavonske ravnice i Fruške gore, obilježenom životom uz moćni Dunav.


Nacionalni pobjednik, Vukovar – Vučedol – Ilok i finalisti - Grad Đakovo i Općina Gorjani, Ruralne Konavle, Smiljan-Gospić, Zagorje - Bajka na dlanu, prekrasni u svojoj raznolikosti na najbolji način prezentiraju bogatstvo Hrvatske, njezinu atraktivnu kulturnu i prirodnu baštinu, tradiciju i običaje, vrhunsku gastronomsku i enološku ponudu, neograničene mogućnosti aktivnog odmora… Imaju sve ono što suvremeni gost traži – emociju i doživljaj!

Finalisti projekta EDEN za godinu 2014./2015.

Finalisti projekta EDEN za godinu 2012./2013.

Finalisti projekta EDEN za godinu 2010./2011.

Finalisti projekta EDEN za godinu 2009./2010.

Finalisti projekta EDEN za godinu 2008./2009.

Finalisti projekta EDEN za godinu 2007./2008.

Finalisti projekta EDEN za godinu 2006./2007.