Lika - Karlovac

Put u divljinu

 

Sa svojim rijekama, planinama, netaknutim šumama, jezerima, klancima i špiljama, regija Lika i Karlovac oduševit će vas

najvećim brojem nacionalnih parkova i parkova prirode.

 

Najpoznatiji među njima, Nacionalni park Plitvička jezera, ostavit će vas bez daha svojom netaknutom ljepotom, 16 svjetlucavih

jezera i 157 ptičjih vrsta što će se urezati u sjećanje svakom zaljubljeniku u prirodne ljepote.

NAJBOLJE IZ PRIRODE

Kamo ići

1
POI image

Plitvička jezera

Uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske baštine, a priroda ga je obdarila jedinstvenom ljepotom niza jezera i slapova. Prilika da se ta ljepota doživi, ne propušta se. 

2
POI image

Velebit

Jedinstveni krški oblici, krajolik i flora i fauna nadahnuli su UNESCO da cjelokupno područje Parka prirode Velebit proglasi svjetskim rezervatom biosfere. Sjeverni dio parka najatraktivniji je, a poznat je po vrhovima Hajdučki i Rožanski kukovi te po Velebitskom botaničkom vrtu.

3
POI image

Karlovačka zvijezda – renesansna jezgra grada Karlovca

Karlovac, grad na četirima rijekama, izgrađen je u 16. Stoljeću, a odlikuje ga jedinstvena gradska jezgra u obliku šesterokrake zvijezde te pravilna geometrijska mreža ulica, kvartova i središnjeg trga. 

4
POI image

Krasno i Nacionalni park Sjeverni Velebit

Krasno je najveće naselje na Velebitu smješteno na 714 m nadmorske visine. Sjeverni Velebit proglašen je nacionalnim parkom zbog izrazite raznolikosti krških fenomena, bogatstva živog svijeta i iznimnih prirodnih ljepota na relativno malom prostoru. 

5
POI image

Lun – Maslinici koji ostavljaju bez daha

Područje Luna ima otprilike 80.000 maslina, a posebno se ističu oko 1500 stabala oblice. Vjeruje se da su neke od samoniklih lunskih divljih maslina stare i više od tisuću godina.

6
POI image

Memorijalni centar „Nikola Tesla” u Smiljanu

Nikola Tesla, znanstvenik i inovator u području elektriciteta, u Smiljanu se rodio i proveo mladost. Suvremeno uređen muzej smješten je u njegovoj rodnoj kući, a obližnji tematski park prikazuje njegov znanstveni put.

7
POI image

Ozalj

Drevni gradić Ozalj, izgrađen na klisuri iznad rijeke Kupe na prijelazu iz brdskog u ravničarski tok, ugnijezdio se između šumovitih brežuljaka i smaragdne rijeke.

8
POI image

Rastoke – vodeničarsko selo

Selo Rastoke plod je tri stoljeća duge skladne povezanosti između čovjeka i prirode.

9
POI image

Srednjovjekovni grad Ogulin

Na području Ogulina žive brojne legende i narodne predaje koje su nastale u tom prirodnom i izazovnom povijesnom okruženju.

10
POI image

Tvrđava Nehaj

Tvrđava predstavlja jedinstven i izuzetan primjer fortifikacijske arhitekture na prijelazu iz srednjega vijeka u renesansu.