Krka / Skradin / Prokljansko jezero

Krka / Skradin / Prokljansko jezero

Surovi okoliš šibenskog zaleđa nikako ne daje naslutiti da negdje podno Dinare, najviše planine u Hrvatskoj, skrivena u slapu visokom dvadesetak metara, svoj put započinje rijeka Krka, jedna od najatraktivnijih krških rijeka. Blizina šarmantnoga povijesnog gradića Skradina smještenog na samom ušću Krke i malo udaljenijeg Šibenika, koji upravo proživljava turističku renesansu, čine ovu rijeku idealnom za dnevni izlet u kraljevstvo sedrenih oblika, velikih i bučnih slapova, ali i nesvakidašnjeg okoliša koji je nastajao zahvaljujući snazi vodenih tokova.

 

Duž početnih kilometara ovoj se rijeci pridružuje pet manjih pritoka, s kojima prolazi kroz plodna polja, nakon čega Krka kreće u rezbarenje škrtoga vapnenačkog krajolika, odmah nakon Brljanskog jezera. Premda je ova rijeka u većem dijelu zaštićena pod okriljem Nacionalnog parka Krka pa kajakarenje nije dopušteno, za dnevnu dozu veslanja najbolje je od Skradina veslati po prekrasnom Prokljanskom jezeru u kojem se hladna voda Krke miješa s morskom. Opuštenom vožnjom možete se spustiti do Šibenika, ali prije toga okupajte se na plaži Bilice i uživajte u nekima od lokalnih specijaliteta, poput jegulja ulovljenih u okolici.

Ivo Biočina

Posebnost je Nacionalnog parka Krka mogućnost istraživanja svakog kutka zahvaljujući odlično razvijenim pješačkim i biciklističkim stazama pa nećete ostati zakinuti za prekrasni doživljaj samostana Visovac usred Visovačkog jezera, rimskog logora Burnum ili pak srednjovjekovnih utvrda koji nadvisuju Krku.

Uređene pješačke staze vode pokraj obnovljenih mlinica, gdje se može zaviriti u etnografsku ostavštinu ovog kraja, ali i vidjeti izvorni način mljevenja žitarica.

 

Krka obiluje fenomenom sedrenih barijera i prekrasnih slapova, od kojih je posljednji Skradinski buk. Iako ne najviši, definitivno je jedan od spektakularnijih, jer njegovih osamsto metara duljine i više od četrdeset metara visine nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a na vama je hoćete li obići i ostalih šest slapova. Ako ipak niste ispunili svoju dozu veslanja, okolne agencije sigurno će imati razumijevanja pa će vas odvesti na prekrasne vode Krupe i Zrmanje, a veslajući u tišini sigurno ćete se zapitati kako je moguće da je ovoliko nevjerojatne ljepote na tako malo mjesta i da se baš vi nalazite u pravom trenutku na pravom mjestu.