Jabuka

Jabuka

Najbolje je mjesto za ronjenje na području otočića Jabuka Plić Jabuka, udaljena tri milje od samoga otočića. S obzirom na to da je riječ o otvorenome moru, bez mogućnosti skrivanja u slučaju promjene vremenskih uvjeta i nevera, treba birati vrijeme ronjenja kad je vremenska prognoza stabilna.

Opis ronjenja
Na poziciju se dolazi brodom, najpogodnije s otoka Visa. Najbolje je mjesto zarona na zapadnoj strani pličine, gdje se brod sidri na rubu platoa – pličine. Preporučuje se spuštanje do željene dubine i polagano penjanje uz pretraživanje litice. Na poziciji se ponekad pojavljuju jača strujanja mora pa valja biti oprezan. Nakon pretraživanja litice poželjno je popeti se na plato gdje se njegovim pretraživanjem na dubini od šest metara obavlja sigurnosni zastanak.

Morski život
Prozirnost mora i plavetnilo s bogatim biljnim i životinjskim svijetom čine ovu poziciju iznimno atraktivnom. Zidovi su puni rupa i procjepa u kojima se skrivaju plove crneja, jera i škrpina, a pokraj zidova u plavetnilu nije rijetkost vidjeti plove gofova, škarama, palamida i tuna.

Na platou se u visokom bilju skrivaju manje vrste ribe. Po zasjenjenim dijelovima lijeno šeće rak baba. Na platou su jake struje i na njemu dominira veliko polje Cystoseria (schiffneri).

Više informacija

6-60
Iskusni
Odlična vidljivost
Jake
Komiža
28.00
N 43 04 56 | E 15 27 29

Osnovne značajke

Arheološko nalazište
Špilja
Flora / fauna
Noćni zaron
Greben
Zid
Olupina