Katedrala

Katedrala

Otok Premuda, najzapadniji otok zadarskoga arhipelaga, nalazi se jugozapadno od otoka Silbe i sjeverozapadno od otoka Škarde. U podmorju skriva špilju, bolje reći, sustav špilja prozvan Katedrala. Ova špilja iznimne ljepote ime je dobila po ogromnom prostoru, predvorju nadsvođenom šupljikavom kamenom kupolom. Kroz mnogobrojne otvore svjetlost probija u taj prostor, čime ga čini osvijetljenim i tirkiznim.

Opis ronjenja
Na lokaciju se dolazi brodom koji se privezuje na unaprijed postavljenu bovu. Bova se nalazi iznad platoa dubine šest metara. Zaron se započinje spuštanjem na plato, nakon čega se ulazi u Katedralu kroz jedan od otvora. Obilazak se obavlja lagano i kreće se 30-ak metara da bi se došlo do velike dvorane u kojoj se na desnoj strani vidi otvor na dnu (18 m).

Nakon izlaska iz predvorja roni se udesno i nakon 20 metara ulazi u prostor naziva „dimnjak”. To je uski tunel sve do platoa kroz koji se može kretati samo jedan ronilac. Za one željne još jedne pustolovine, ronjenje se može produžiti. Pokraj glavnog ulaza u Katedralu, na nekih 50 metara, nalazi se ulaz u tunel kroz koji se može proći i izaći na dubinu od 16 metara.

Morski život
Na platou se mogu vidjeti rakovice, hobotnice, knezovi, a u samom predvorju Katedrale mnoštvo je raznih spužvi, žarnjaka i mnogočetinjaša. Na pijesku se mogu pronaći jata trlja, fratara, šaraga i picova u igri skrivača. Ponekad se zateknu jata gofova.

Više informacija

6-40
Iskusni
Dobra vidljivost
Srednje
Mali Lošinj
16.00
N 44 18 50 | E 14 38 13

Osnovne značajke

Arheološko nalazište
Špilja
Flora / fauna
Noćni zaron
Greben
Zid
Olupina