Mrkanjac

Mrkanjac

Često nezanimljiva vanjština skriva ljepotu onoga što se skriva u unutrašnjosti. To je slučaj i s otočićem Mrkanjcem, najmanjim u skupini otočića ispred cavtatske luke (Mrkan i Bobara). Otočić je to koji u svojem podmorju skriva iznimno bogat biljni i životinjski svijet. Zidovi ukrašeni raznobojnim vrstama i prekrasno plavetnilo s plovama riba pružaju sliku sklada i ljepote.

Opis ronjenja
Na lokaciju se dolazi brodom koji se sidri na pličini od 15 metara. Nakon spuštanja po sidrenom konopu dolazi se do ruba zida, koji se obrušava do dubine od 50 metara. Spušta se do maksimalne dubine zarona, nakon čega se lagano kreće prema izronu razgledavajući zid i smanjujući dubinu.

Morski život
Zid otočića Mrkanjac iznimno je bogat biljnim i životinjskim svijetom. Razlog je tome izbočenost prema otvorenom moru i struje koje dolaze iz Sredozemlja. Morsko stabalce, veliki broj raznih vrsta riba: arbuni, zubaci, murine, fratri, kanjci, jere, gire itd., na dnu zida hlapovi, drhtulje te grdobine, žarnjaci i spužve, čine ovu lokaciju jednom od najživopisnijih u hrvatskome podmorju.

Više informacija

5-50
Iskusni
Odlična vidljivost
Srednje
Cavtat
1.50
N42 34 15 | E18 12 07

Osnovne značajke

Arheološko nalazište
Špilja
Flora / fauna
Noćni zaron
Greben
Zid
Olupina