Ronjenje na mješavinama Nitrox

Ronjenje na mješavinama Nitrox

Plinske mješavine zraka s povišenom koncentracijom kisika zovemo Nitrox. Označava se s EAN (engl. enriched air nitrox) ili Nitrox te iza toga stoji broj koji označava postotak kisika u smjesi, pa tako imamo mješavine od Nitrox 22 do Nitrox 99.

 

Ronjenje s mješavinama Nitrox raznoga postotka uglavnom je povezano s podvodnim radovima na manjim dubinama te tehničkim ronjenjem na velikim dubinama gdje se mješavine Nitrox upotrebljavaju kao dekompresijski plin za manje dubine.

 

Postoje standardne mješavine koje su u upotrebi u rekreativnom ronjenju, a to su Nitrox 32 i Nitrox 36. Posljednjih je godina prisutna ekspanzija upotrebe mješavina Nitrox u rekreativnom ronjenju zbog niza prednosti, ali i zbog nekog trenda upotrebe mješavina koje nisu zrak.

 

Neke su od prednosti mješavina Nitrox:

- duže vrijeme dna bez ulaska u dekompresijski režim u slučaju primjene Nitrox tablica i proračuna

- veća sigurnost od nastanka dekompresijske bolesti u slučaju primjene tablica za zrak

- kraći dekompresijski zastanci u odnosu na ronjenje sa zrakom.

 

Unatoč nizu prednosti, postoje i opasnosti upotrebe mješavina Nitrox:

- svaka upotreba mješavina drugačijih od zraka zahtijeva točnu analizu mješavine i planiranje ronjenja po toj mješavini (ovdje postoji mogućnost pogrešne analize)

- mnogo veća mogućnost za toksično djelovanje kisika zbog većega parcijalnog tlaka na manjim dubinama nego što smo to navikli sa zrakom (u slučaju mješavine Nitrox 36 riječ je o dubini od 34 metra, za razliku od zraka, gdje je isti parcijalni tlak kisika tek na 66 metara dubine).

 

Bez obzira na niz nedostataka, ronjenje s mješavinama Nitrox u porastu je i sve je zastupljenije u rekreativnom ronjenju, ali moramo imati na umu da Nitrox ronioci moraju biti znatno discipliniraniji u planiranju i izvedbi ronjenja nego ronioci sa zrakom.