Smočiguzica

Smočiguzica

Ako se najsjeverniji dijelovi otoka Hvara oko rta Smočiguzica na poluotoku Kabal gledaju iz ptičje perspektive, može se zapaziti kako svojim oblikom uvelike podsjećaju na pticu. Osim ove zanimljivosti koju je moguće vidjeti iz zraka, na tome mjestu možemo pronaći dosta lijepih stvari i u podmorju. Jedna od tih lokacija i ronilačka je pozicija duhovita imena Smočiguzica.

Opis ronjenja
Na lokaciju se dolazi brodom koji se sidri u uvali. Nakon sidrenja valja preplivati do rta po površini, kako bi se lakše pronašao podvodni greben. Stijena se nalazi 50 metara od obale i uzdiže s 18 metara do 10 metara na jednoj stani, dok na drugoj strmo pada na dubinu od 50 metara. Na lokaciji se mogu zateći vrlo jake struje pri manjim dubinama pa valja biti vrlo pažljiv pri ronjenju.

Morski život
Teren je pun udubina, procjepa i kamenih gromada, ispunjen obiljem gorgonija i svih vrsta riba, stoga nije čudno susresti velike plove fratara. Dok se razgledava greben, često će naići škrpina, fratri, a na dnu pokrivenom lijepim pijeskom mogu se pronaći školjkaši. Lokacija je bogata jastozima.

Više informacija

5-57
Napredni
Odlična vidljivost
Srednje
Bol
4.00
N 43 14 00 | E 16 34 20

Osnovne značajke

Arheološko nalazište
Špilja
Flora / fauna
Noćni zaron
Greben
Zid
Olupina