Sv. Andrija

Sv. Andrija

Sveti Andrija pučinski je otok velikih dubina i čista i prozirna mora. Zaron u podmorje Svetoga Andrije ili, kako ga narod zove, Sveca, ulazak je u beskrajno plav i proziran svijet. Čini se da Sunčeve zrake ovdje prodiru dublje. Zaroniti u podmorje Sveca znači uživati u neponovljivim bojama bez pomoći umjetnoga svjetla.

Otok Sv. Andrija nalazi se 9 nm sjeverozapadno od Komiže na otoku Visu. Neistraženost otoka uzrok je mnogim legendama. Neke od tih priča kazuju da nijedan otok nema toliko potopljenih špilja i prolaza. U njima su se mogle snalaziti samo sredozemne medvjedice – jedine prave stanovnice i gospodarice potopljenoga podzemlja. Špilja se nalazi na južnoj strani otoka nedaleko od privezišta brodova.

Opis ronjenja
I većim se brodom može ući u prostrano predvorje i sakriti od juga. Unutar predvorja zaranja se na šest metara. Kroz tunel dug 15 metara ulazi se u ogromnu potopljenu špilju duljine 50 metara. Na njezinu krajnjem dijelu može se izroniti. Tamo nema svjetlosti. Pri povratku treba slijediti najveću svijetlu točku koja pokazuje izlaz.

Morski život
Ispred špilje mogu se vidjeti rakovi kosmači, strigljači, a dubljim ulaskom u procjepima se vide razne vrste kozica, među kojima dominira atenska kozica. Može se vidjeti puž izbrazdani šljem. U samoj špilji nema previše života, kao ni u zračnom prostoru dvorane u koju se izranja.

Više informacija

3-20
Napredni
Jako loša vidljivost
Slabe
Komiža
14.00
N 43 01 19 | E 15 45 39

Osnovne značajke

Arheološko nalazište
Špilja
Flora / fauna
Noćni zaron
Greben
Zid
Olupina